specifieke voetverzorging, instrumentele behandeling
De podoloog zal de huid en nagelproblematiek behandelen tijdens de instrumentale behandeling. Dit houdt in dat de nagels zullen worden geknipt en gefreesd tot de juiste dikte en lengte. Bij ingegroeide nagels, wordt de splinter (spicula) die pijn geeft, verwijderd. Overmatig eelt (callus, hyperkeratose) wordt pijnloos verwijderd. Likdoorns, eeltpitten en eksterogen worden ook pijnloos weggesneden tijdens de instrumentele behandeling.
Om recidief te voorkomen kunnen er specifieke technieken worden toegepast. Dit is de sterkte van de podoloog: de oorzaak opsporen én behandelen zodat in de toekomst de klacht wegblijft.
Naargelang de klacht kunnen er specifieke technieken toegepast worden om nagel-en/of huidproblematiek te verhelpen.
Biomechanisch onderzoek en podologische zolen
Indien u een klacht heeft aan het bewegingsapparaat (spieren, pezen, gewrichten,...) kan u bij de podoloog terecht voor een biomechanisch onderzoek. Dit kunnen zowel klachten zijn ter hoogte van de voeten, maar ook klachten van het onderste lidmaat, knieën, heupen, bekken en lage rug kunnen nader onderzocht worden en behandeld worden met podologische zolen.
Na een uitgebreid vraaggesprek (anamnese) zal de podoloog biomechanische metingen uitvoeren om meer informatie te krijgen over de gewrichtsmobiliteit. De gewrichtsmobiliteit wordt gemeten ter hoogte van de voeten, enkels, knieën, heupen en lage rug.
Schoenadvies
Een belangrijk onderdeel van de podologische behandeling is het geven van schoenadvies. Een schoen heeft als functie onze voeten te beschermen, maar een foutieve schoen kan de oorzaak zijn van vele voetproblemen. Om deze klachten te vermijden is het soms noodzakelijk om van schoengedrag te veranderen.
Diabetes- suikerziekte
Diabetespatiënten verdienen extra aandacht aan de voeten. Een diabetespatiënt heeft immers een groter risico op complicaties en voetwonden dan een niet-diabeet.